Scroll Top
final-barbosa-069

“Odelo ne čini čoveka,,… jedna je od mnogih poslovica koja govori o tome kako nije važno šta nosimo, ali verujem da iz ličnog iskustva znate koliko prvi utisak i vaša pojava može znatno da utiče na to kako vas drugi doživljavaju. Nemojte dozvoliti da vam neznanje i pogrešan kroj odela pokvare raspoloženje na vaš najlepši dan.

Kada odlučite da idete u kupovinu odela za vaše venčanje, obavezno povedite nekog sa sobom kako bi imali još jedno mišljenje, po mogućnosti objektivno. Pre samog odlaska ovde potražite savete koji će vam pomoći da steknete osnove i time izbegnite greške koje se uvek podkradu. U prethodnom postu možete pročitati o 5 modnih grešaka koje mladoženja treba da izbegne, ali možete pogledati i elegantne modele odela koji su klasični i uvek odličan izbor za jednog elegantnog i samouverenog muškarca.

1. Odaberite košulju po vašoj meri

Važno je da odaberete adekvatnu košulju, jer se često šiju košulje koje su u struku malo šire, kako bi odgovarale svakom tipu muškarca. Ukoliko ste vitkije građe, odaberite one uže modele.

2. Uži reveri su moderniji, dok su širi reveri prikladniji za starije muškarce

Najbolje je da probate oba modela i odličite koji vama bolje stoji, samo tako ćete imati najbolji uvid u to koji model je adekvatniji.

3. Razmak između revera sakoa i okovratnika vaše košulje mora da bude precizan

Ukoliko se desi da to nije u ravni izgledaćete kao da ste obukli pogrešan sako ili čak pozajmili od drugara. Obratite pažnju da rever sakoa savršeno prijanja i da ne postoji odstojanje.

4. Naramenice treba da se završavaju gde i sama ramena.

Ramena su najteža za krojenje, pa se pobrinite da ne ne dođe do toga da su uvučena ili vire previše.

5. Širina kravate treba da se podudara sa širinom revera

Važno je da postoji ravnoteža između nih kako bi ostavili utisak da je sve proporcionalno i na svom mestu.

6. Kravata treba jedva da dodiruje vaš struk 

Kad vezujete kravatu, obratite pažnju da ona jedva dodiruje vrh pantalona, a najbolje je da kravata bude i za nijansu kraća. Nikako nemojte dozvoliti da vrh kravate prelazi preko pantalona.

7. Ukoliko nosite prsluk, zadnje dugme uvek ostavite otkopčano.

8. Uvek otkopčajte dugme na sakou kada sedite.

Važno je da poštujete ovo pravilo kako bi očuvali sako i kako ne bi došli u situaciju da vam pukne dugme ili izgledate utegnuto i neprirodno.

9. Sako bi trebao biti dovoljno dugačak da pokrije rajsferšlus i vašu zadnjicu

10. Rukavi sakoa bi trebali da idu do linije gde počinje palac a košulja bi trebalo da viri oko santimetar iz rukava sakoa

11. Džepna maramica je odličan detalj koji daje dozu elegancije

Obratite pažnju da boja bude usklađena sa ostatkom stajlinga, kako ne bi bila previše upadljiva i kako bi sve bilo ukombinovano sa ukusom.

12. Kaiš bi trebalo da bude tanji i iste boje kao što su cipele

13. Cipele uskladite sa materijalom i bojom odela

Pogledajte nekoliko primera kako bi to trebalo da izgleda i nećete pogrešiti.

14. Neka vam čarape budu dovoljno duge

Kad sednete ne bi trebalo da vam se vidi koža, zato se potrudite da obujete adekvatne čarape. Obavezno kombinujte i boju čarapa sa odelom i bojom cipela. Ne dozvolite da vam se desi da obučete bele čarape na crno odelo i slično.

15. Pantalone treba da vam budu na struku a ne na kukovima.

Trebalo bi da budete u stanju da ubacite jedan prst u pojas i tako ćete znati da li vam pantalone odgovaraju. Ove sezone su u modi pantalone sa niskim strukom, koje su uske do kolena i šire se nadole, ali imajte u vidu da takav model odgovara vitkijim osobama. Ukoliko uživate u dobrom vinu i hrani, razmislite o pantalonama sa višim strukom.

Bonus savet 

*Nemojte kombinovati više od tri boje

Nosite različite boje, ali nemojte kombinovati više od tri istovremeno. Odličan izbor je nositi različite nijanse iste boje, ali vodite računa da napravite adekvatan kontrast između boje vaše košulje i kravate i boje vašeg odela.

Kad su boje u pitanju, igrajte se, ali ukoliko nemate puno iskustva u kombinovanju boja, poslužite se ovim savetima kako ne bi napravili pogrešan izbor boja i dezena.

Sve su ovo saveti koji će vam pomoći da izgledate savršeno na dan vašeg venčanja zato ih dobro upamtite i budite spremni da uložite malo više vremena i energije kako bi došli do željenih rezultata.

Izvor: korakdovencanja.rs